Labuan

Kerja. Hari ni (26/07/2012), last day aku di Labuan. Dah 3 hari aku kat sini.

20120627-051559.jpg

Aku stay di Grand Dorsett ni. Hotel 5 star. Nasib baik pejabat aku bayar kan. Kalau nak harap aku datang sini stay di hotel fikir dua tiga kali juga.

20120627-051802.jpg

20120627-051818.jpg

Di Labuan ni yang murah, kereta, coklat, arak dan rokok seja. Yang lain sama atau lagi mahal dari tempat lain. Kecil seja Labuan ni. Kalau pusing sejam lebih habis la satu pulau.

Di sini banyak syarikat off shore, selalu berkaitan minyak. Ramai betul orang yang pakai baju engineer di sini. Lagi lagi di hotel ni.

20120627-052206.jpg

20120627-052243.jpg

20120627-052302.jpg

20120627-052318.jpg

20120627-052340.jpg

20120627-052359.jpg

20120627-052417.jpg

20120627-052439.jpg

20120627-052456.jpg

20120627-052514.jpg

20120627-052537.jpg

20120627-052551.jpg

20120627-052610.jpg

Kursus Di Kuching

Seminggu aku kena kursus di Kuching ni. Termasuk ni dah masuk 3 kali dah aku kursus kat sini. Boring pulak rasanya.
Bandar Kuching adalah sebuah bandar yang luas. Terbahagi kepada dua, Kuching utara dan Selatan (kalau tak silap la). Tapi bandar ini meluas, bukan jenis yang menumpu dan berpusat. Tapi pusat bandar yang sebenar (bagi aku la) di kawasan riverside (tepi sungai Sarawak). Ini pun tempat yang selalu aku pergi sebab jalan kaki.

20120419-063238.jpg

Yang ni gambar riverside dari seberang sungai. Yang bestnya, banyak kapal kapal kecil, sampan-sampan, teksi-teksi air dan pemandangan yang best di sini.

Kalau nak makan aku selalu pergi seberang sungai. Ada Kg Boyan. Setahu aku suku Boyan ni banyak di Singapore je. Wallahua’lam.
Di seberang ni, ada dua tempat macam foodcourt. Kalau nak seberang kena naik sampan/perahu atau teksi air tambang 50 sen saja seorang. Syok juga naik sampan ni. Tapi sekejap je. Start enjin, dua kali press dah sampai seberang.

20120419-063800.jpg

20120419-063840.jpg

Yang ni gambar sebuah rumah di Kg Boyan.

20120419-064010.jpg

Makanan yang sedap kat sini yang tiada di tempat lain; mee kolok, ayam penyet, dll. Air pun macam macam ada .

Kat seberang ni jugak ada Kedai jual kek lapis, kedai jual terubuk masin, gerai jual gambir, jual kayu-kayu, handycraft dan macam macam.

20120419-065302.jpg

20120419-065457.jpg
Mee kolok

20120419-065552.jpg

Air jus Dragon Fruit

20120419-065639.jpg

20120419-065708.jpg

Aktiviti memancing udang galah. Aku dengar cerita kalau banyak udang galah dalam satu sungai tu mesti ada buaya.

20120419-070018.jpg

20120419-070041.jpg

20120419-070100.jpg

20120419-070117.jpg

20120419-070131.jpg

20120419-070202.jpg

20120419-070238.jpg

Yang gambar gambar ni pulak gambar pemandangan dari salah satu dari cineplex di Kuching. Sempat la jugak aku pergi tengok “Battleship” waktu kursus ni.

SGATAR 2011

20111120-223044.jpg

SGATAR tahun ini diadakan di Karambunai Spa Resort, Kota Kinabalu. Bermula pada 20 Nov 2011 sehingga 25 Nov 2011.

SGATAR ialah singkatan bagi “Study Group on Asian Tax Administration and Research” dan melihatkan ahli-ahli (pentadbir cukai) daripada negara-negara Asia Timur, Asia Tenggara dan Oceania (Australia, Papua dan New Zealand). Pentadbir-pentadbir cukai ini akan membincangkan topik-topik berkaitan isu-isu semasa berkaitan percukaian secara teknikal dan juga pentadbiran.

20111120-224333.jpg