TiltShift Generator

Aku nak cerita pasal satu app ipnone ni. Nama dia TiltShift Generator. Dalam kategori app photo app ni. Aku selalu guna app ni kalau tangkap gambar guna iPhone ni.

Fungsi dia, dia akan buat sesuatu gambar ada objek yang difokuskan, dan lain-lain objek dikaburkan.

20120423-141924.jpg

Pertama sekali mesti dapatkan/beli di AppStore app ni. Mestilah, kalau tak macam mana nak guna benda ni.

Bila kita klik, ada dua pilihan untuk dapatkan gambar untuk diedit, sama ada tangkap gambar yang baru, guna camera, atau ambil dari koleksi gambar yang sedia ada di album iPhone.

20120423-142245.jpg

Lepas nak ada gambar, kita boleh pilih sama ada kita nak fokuskan sesuatu dalam bentuk bulat, bujur atau melintang.

20120423-142417.jpg20120423-142432.jpg

20120423-142533.jpg

Bergantung pada kekreatifan kita untuk fokus. Lepas tu, app ni datang dengan adjustment pada color dia. Iaitu Saturation, Brightness dan Contrast.

20120423-142712.jpg

Gambar akan lebih menarik kalau pandai guna ketiga-tiga menu color di atas. Satu lagi menu vignette, kalau nak buat gelap sikit di tepi gambar.

20120423-154411.jpg

Kalau gambar dah siap, boleh simpan di album iPhone atau share ke fb, twitter dan emel.

20120423-154652.jpg

20120423-154715.jpg

Contoh gambar yang aku guna app ni;

20120423-154854.jpg

20120423-154917.jpg

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s